Schoolproject Duurzaamheid

De voorstelling is een feit. In de afgelopen periode, in totaal 6 uur, hebben de kinderen hard gewerkt aan het thema Duurzaamheid onderverdeeld in de elementen water-aarde-lucht-vuur. De samenwerking ben ik aangegaan met Belinda van Trier (ballet Nootdorp), Victor van Leeuwen (fotograaf) en Suzan Vermeer (muziek).

Groep 5 leerden het liedje De Klimaattop, maakten van industrieel afvalmateriaal van Scrap muziekinstrumenten en ieder kind bedacht een zin die verwerkt werd in een rap. Luisteren, samenwerken, ritmes aanleren is wat de kinderen onder de knie kregen.

Groep 6 liet zich inspireren door de dansjuf. De klas is in vier groepjes verdeeld en ieder groepje danst een element. Dansmoves passend bij de elementen werden voorgedaan door de dansjuf. Hoe beweeg je als je vuur wilt uitbeelden of water? Lukt het om de ruimte te benutten? Hoe groot kan je de bewegingen maken? Na de uitleg gingen de kinderen brainstormen en improviseren op schitterende klassieke muziek. De improvisaties samen met pasjes aangereikt door de docent maakten het tot een geheel.

Voorbereiding project duurzaamheid

Groep 7 werd in twee groepen verdeeld. Drie lessen fotografie en 3 lessen beeldend. Kinderen fotograferen veel maar hoe maak je nou een echt interessante foto? Waar let je dan op? Verschillende beeldaspecten kwamen aan bod zoals de gulden snede, close-up en diagonale compositie. Op school kregen de kinderen les waarna ze, in tweetallen, de rest van de week aan de slag konden met fotograferen.
Bij beeld werd er eerst gebrainstormd wat duurzaamheid voor hun betekent. De jongens kwamen met olieboorplatforms, is slecht…zeker als er olie in het water komt of het boorplatform gaat in de fik. De vissen gaan dood enz. ofwel het negatieve beeld van duurzaamheid. De meiden lieten een idyllisch wereldje zien, een waterval die uitkomt in een meertje met mooie bloemen en kikkers, een huis met zonnepanelen.
De kinderen hebben gewerkt met karton, leren uitvergroten, ritsen, in elkaar zetten. Hoe kan het eruit zien op een podium? Als er iets op ligt, zien we dan in de verte nog de palen van een boorplatform of verdwijnt het? Ze hebben kennisgemaakt met de techniek vilten en met de handen in het sop gezeten. De gemaakte vilten elementen samen met mijn elementen tot een compositie prikken op grote panelen vonden ze erg leuk om te doen.

Drie verschillende klassen die in het voortraject niets met elkaar te maken hadden werd samengebracht in een voorstelling. Caroline Grootenboer praatte alles aan elkaar. De kinderen en ouders hebben genoten, het was zeer bijzonder! Op naar een volgend project?

Uitvoering in beeld

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: