* Community Art, * Textielproject De Rode Draad

Inspirerende Verhalen van Textielproject De Rode Draad

Verhaal van het Engelse theekopje
Toen ik aan het borduren was bij Shoeby vertelde een medewerkster dat mensen ook wel eens een bakkie komen doen voor de gezelligheid. Dit is een samenwerkingsproject van ondernemers van winkelcentrum De Parade in Nootdorp en horeca Bravo doet ook mee en is bij uitstek een ontmoetingsplek waar veel thee gedronken wordt. Van elke ondernemer heb ik stof gekregen waar ik mee aan de slag kan en van Bravo heb ik een theedoek gekregen en deze heeft vele kopjes geraakt. Een ontmoetingsplek voor inwoners van Nootdorp en omstreken maar ook, als oud docente, biedt de eigenaresse van Bravo jongeren werk en stage plek bij haar in het bedrijf. Het Engelse theekopje staat daarom symbool voor ontmoeten.
patroon theekopje om zelf ook eentje te maken voor dit project? Jouw creatie te zien in het kunstwerk?

De helpende hand die geboden wordt in moeilijke tijden met het Corona virus

Corona virus
Uiteraard is het Corona virus nu HET verhaal, we zitten thuis in een sociaal isolement en creativiteit is een heel goed medicijn en als we het samen doen is het een nog beter medicijn.

Tijdens de live uitzending van woensdag 18 maart heeft Lies Middendorp ook een virus geborduurd. Maar zij vond ook dat de helpende hand die tijdens deze moeilijke periode zo ontzettend belangrijk en zichtbaar is in diverse branches niet mocht ontbreken.

Verhaal van Albert Heijn
Terwijl ik werkkleding bij de Albert Heijn ging ophalen sprak ik een medewerker die er al 18 jaar werkt. Wandelend verhaal natuurlijk. Zij heeft vroeger op ‘de deli’ gewerkt, kleine kinderen die altijd een stukje worst kregen. Kinderen rennen natuurlijk op haar af, omiiii. Zij ziet de kinderen opgroeien, welke opleidingen ze doen. En dan komt de volgende fase dat ze de kinderen begeleid wanneer ze komen werken bij de Albert Heijn. Zij hoort alle verhalen van haar collega’s, wat ze allemaal meemaken, zwanger zijn enzovoorts. Ik zag dat zij een blauw bloemetje op haar werkkleding heeft gespeld het Vergeet-Mij-Nietje voor Alzheimer. En zo is de cyclus rond van jong tot oud, alle generaties.

Ideeën om te borduren zijn mensen in alle generaties van groot naar klein en zwangere vrouwen, deli afdeling, (Italieaanse worsten), blauwe ‘vergeet-mij-nietjes’.

Verhaal van VIS. Nootdorp
De eigenaresse van de viswinkel in Nootdorp heeft haar roots in Bunschoten Spakenburg. Haar oma loopt als één van de jongste vrouwen nog in klederdracht. Van haar heb ik voor het textielproject allerlei stoffen en stukken klederdracht gekregen. Waanzinnig! Prachtige kraplappen, dit zijn kappen die over de schouders gedragen worden stijf gemaakt met stijfsel. Met prachtige patronen, erg leuk om te gebruiken voor Engelse theekopjes.  Maar ook erg versleten kraplappen die ik aan het stoppen ben met fel gele draad. Geel is de kleur van de tegels in de viswinkel en zo komt het weer bij elkaar. Het idee om hiermee verder te gaan is een school vissen, grote en kleine, toe te voegen.

Het verhaal van de kinderkamer
Toen ik enthousiast berichten deelde op Facebook over de gekregen klederdracht uit Spakenburg kreeg ik gelijk reacties van mensen die speciaal naar Spakenburg gingen om stoffen te kopen voor hun kinderkamers. Uiteraard wilde ik hier iets mee doen maar wist nog niet wat. Voordat het Corona virus zich in Nederland zich ging verspreiden werkte ik bij CulturA aan een gezellige grote tafel. Op een woensdagmiddag kwamen Tineke van der Sman en Lies Middendorp creatief meedoen. Zij hadden eigen stofjes meegenomen en Tineke vertelde over één van haar stofjes dat zij die gebruikt had voor een wieg voor haar kleinkind. Het was tijd om het thema kinderkamer aan te pakken. Tineke had vroeger een mooie Hindelooper wieg en na wat schetsen heeft Tineke een heel schattige wieg geborduurd. Zij heeft voor de wieg dezelfde stof gebruikt die zij ook verwerkt heeft voor de wieg van haar kleinkind. Wij vroegen ons ook af wat een kinderkamer nog meer nodig heeft? Een kind die aanwezig was in CulturA zei gelijk…een beer! En zo ging Lies Middendorp aan de slag met de schattige beer waarbij zij de zachte stof van de sweater van Shoeby heeft gebruikt en hieraan eigen stofjes toegevoegd.

Het verhaal van oud buurtgenoten
Terwijl ik heerlijk aan het borduren ben bij Shoeby zie ik allerlei mensen voorbij komen. Op een gegeven moment zie ik bekende mensen. Ik spreek ze aan want ze herkennen mij niet, vragend of zij in de buurt van Kleinhof wonen? En dat klopt zij wonen, tenminste de moeder woont er nog, op Leijenburg de straat om de hoek. Mijn ouders zijn inmiddels verhuisd. Ze herkende mij niet maar toen ik vertelde over het mozaïeken bankje dat bij ons in de voortuin stond wisten ze genoeg. Wanneer zij naar het dorp fietsen komen ze bij ons voorlangs vandaar dat ik hun wel kende van gezicht. Maar zij speelden vroeger voornamelijk in hun straat en zij zaten op een andere school vandaar dat wij niet met elkaar speelden. Maar het was in ieder geval een leuk ontmoetingsmoment bij Shoeby in winkelcentrum De Parade in Nootdorp. Het wereldje is klein.

Het straatje om de hoek

Het verhaal van de gymleraar
Jacqueline van der List neemt via messenger contact met mij op waar zij het patroon kan vinden van het Engelse theekopje. Ontzettend leuk, nu zij thuis zit heeft zij zin om iets creatiefs onder handen te nemen. Zij heeft een prachtig Engels theekopje gemaakt, zie bovenstaand verhaal van de theekopjes. Toen kwam het volgende bericht?

Jacqueline: “Ik ga iets geks vragen….ben jij fam van grootenboer de gymleraar?”
Caroline: “Ja de dochter van….😀 Dick Grootenboer dat is geen vreemde vraag hoor. Wel bekende van de Fatima MAVO. En nu (of ook lang) DSVP.” (trouwens bij Bravo werkt een meisje die voetbalt bij DSVP en ik hoor dat mijn vader hun wel eens fluit)
Jacqueline: “Ooo aha…dat was mijn gymleraar ja op de mavo. Grappig zeg.”
Zo is er weer een verhaal gerezen om te borduren….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s