* Community Art, * Textielproject De Rode Draad

De Parade Rode Draad Challenge 1

In een tijd van sociale afstand is het fijn deel te nemen aan creatieve activiteiten en samen te werken aan een groter geheel. Caroline Grootenboer  maakt voor het winkelcentrum een textiel kunstwerk waarbij zij gebruik maakt van textiel van een aantal ondernemers. Voorheen werkte zij samen met mensen in haar pop-up atelier in CulturA in Nootdorp.

Van deze sociale afstands tijd maken we iets positiefs en gaan we samen creëren. En je gemaakte creaties voegen we toe aan het groepskunstwerk zodat er een kunstwerk ontstaat gemaakt door jullie! Doe je mee?

Wat is de De Parade Rode Draad Challenge?

De challenge is leerzaam, uitdagend en afwisselend voor jong en oud.

De Parade Rode Draad Challenge is een 100% gratis manier om in contact te komen met andere creativelingen binnen Pijnacker-Nootdorp en deel te nemen om samen met elkaar het kunstwerk voor De Parade te maken. Jullie kunstwerk!

De komende periode zal elke maandag Caroline Grootenboer speciaal voor jou een uitbarsting van inspiratie leveren in de vorm van een korte videoworkshop en een textiel uitdaging die je de komende dagen thuis kunt doen.

Thuis hier aan werken betekent niet dat je alleen bent. Je kan elke dag inchecken en chatten met je mede-creativelingen in de speciale Community De Parade Rode Draad Challenge Facebook-groep.

Niet op Facebook? Geen zorgen. We plaatsen de challenge ook elke week op mijn website en op de site van Parade Nootdorp. Ook is er per challenge een handboek te downloaden.

Lees hier meer informatie over het textielproject:
Kunstproject De Rode Draad
Verhalen achter het kunstproject
Inspiratiebron vanuit de rode mouw

Wie is Caroline Grootenboer

Caroline is een textielkunstenaar woonachtig in Rotterdam maar opgegroeid in Pijnacker. Voor sommigen ben ik de dochter van de welbekende gymleraar van de Fatima MAVO of voetbalverslaafde van DSVP Dick Grootenboer. Of de dochter van de voorzitter van Christelijke zangvereniging Hallelujah, tegenwoordig bekend als Oratoriumkoor Cantando Pijnacker.

Creëren, het laten ontstaan en kleur zijn de kenmerken van de Caroline als kunstenaar. Zij maakt Changeable Art waarbij zij meerdere elementen maakt en in verschillende composities verwerkt. Ze gebruikt daarvoor diverse textiele technieken zoals weven, smirna, punchen en vooral vilten. Maar als creatieve duizendpoot is zij in voor allerlei technieken zo ook het borduren is een nieuwe uitdaging voor haar. Verhalen van de ondernemers en inwoners van Pijnacker-Nootdorp en de beelden die zij daardoor voor zich ziet is een bruisend proces in het hoofd van Caroline. Een bruisend proces die zij graag wil delen met andere mensen. Normaal zou zij deze periode bij CulturA aan het borduren zijn en mag iedereen meedoen. Maar nu deelt Caroline haar enthousiasme met deze challenge en mag jij meedoen. Alle gemaakte creaties verzamelt Caroline en afhankelijk hoelang deze corona periode duurt en hoe deze verloopt gaan we van alle creaties samen een geheel maken en maken we er en prachtig kleurrijk Pijnacker-Nootdorps kunstwerk of kunstwerken van met jullie pronkstukjes.

Het groeiende project is te zien en waar inleveren?

Het groeiende kunstproject is te zien in de etalage van Albert Heijn in het winkelcentrum De Parade Nootdorp. De stukken die je ziet zijn van mijn hand en van inwoners van Nootdorp. Het is heel divers en een kleurrijk geheel.

Jullie gemaakte creaties kunnen jullie inleveren in het winkelcentrum bij DaybyDee. Of in de brievenbus bij D. Grootenboer, Troelstralaan 16 in Pijnacker. Graag verpakt in plastic voor het geval het virus op het textiel zit heeft het verpakt niet de kans te verspreiden en tijd om dood te gaan. Voor alle zekerheid.
Caroline voegt jullie creaties toe aan de presentatie in de etalage van de Albert Heijn.

De Parade Rode Draad Challenge 1

Caroline heeft zich laten inspireren door de ronde vormen in de etalage van Shoeby en het patroon van de stof van de trendposters van Van Haren.

Je hebt geen luxe gereedschap of materialen nodig (alleen wat stof, draden en een naald) en het maakt niet uit of je een complete beginner of een ervaren borduurder bent, het gaat om het creëren en genieten van het proces van het maken dus duik erin, heb plezier en ga naaien.

Caroline is van mening dat fantastische creaties niet hoeven te bestaan uit gecompliceerde, mooie technieken. Zij creëert door te laten ontstaan. Dus het is fijn te starten met de basis van borduren.

Pak een stuk textiel, mag effen of net als ik met een patroon, vlakverdeling zijn en knip het in een ronde vorm. Ik heb daarvoor een bloempot en vaasje gebruikt en zo de vorm uitgetekend en geknipt. Maximaal zo’n 20 cm zijn, kleiner mag ook.

Op dit stukje ga je alleen aan de slag met de stiksteek. Je maakt een vlakkenpatroon met dezelfde steektechniek, de stiksteek ofwel backstitch of running stitch in het Engels. Je past dus geen andere steek toe.

Je kan variëren in draad en diktes van draad of spelen met kleur? En je kan variatie aanbrengen in de ruimte tussen de steken en de afstand tussen de rijen. De steken recht onder elkaar of in steensverband. Of zet de steken kriskras op? Maak kruizen? Of naai om vormen heen? Maak kleine steekjes waardoor er een stippenpatroon ontstaat. Aan het einde kan je kijken of het nodig is om over een vlakverdeling iets toe te voegen zodat er verbinding ontstaat tussen de verschillende vlakken.

Voor diegene die het kunnen en willen mogen de rand verder afwerken. Hier is de festonsteek toegepast en de rand eromheen gehaakt. Mocht je deze technieken niet weten hoe dit gaat, dit zal nog in een andere challenge aan bod komen.

Ik wens jullie veel plezier met deze challenge!

TODO

Film De Parade Rode Draad Challenge 1

Download de handleiding van Challenge 1

Wordt lid en deel je creaties in de Facebook-groep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s