* Community Art, * Textielproject De Rode Draad

De Parade Rode Draad Challenge 3

Is een community art project in samenwerking met ondernemers van De Parade in Nootdorp en inwoners van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Met challenges deel ik mijn enthousiasme over textiel en inspireer ik jullie met borduurtechnieken, verhalen en interessante kunstenaars.

Je maakt kennis met de borduurtechniek couching, in het Nederlands draad opnaaien genaamd;

‘Bij borduren, bankstellen en legwerk zijn technieken waarbij garen of andere materialen over het oppervlak van de grondstof worden gelegd en op hun plaats worden vastgezet met kleine steken van hetzelfde of een ander garen. De laagdraden kunnen dezelfde kleur hebben als de gelegd draden of een contrastkleur.’

Inspirerend kunstenaar

De Pijnackerse kunstenaar Tilleke Schwarz past couching toe in haar verhalende kunstwerken. Allerlei items borduurt zij zoals een dinosaurus, kat, bewegend figuur en nog veel meer. Door ze bij elkaar en over elkaar te borduren ontstaat er verbinding en verhaal. In de video vertel ik over haar werk maar bekijk vooral haar werk op internet en haar website. Prachtig en heel inspirerend! In haar boek New Potatoes laat zij prachtige illustraties zien en vertelt zij over haar werk, inspiratie en gebruikte technieken.

Wil je met haar kennis maken op 26 september 2020 geeft zij een workshop in haar atelier in Pijnacker.

Een interessant en inspirerend platform is Textile Artists speciaal gericht op borduren. Geschreven blogs van Tilleke Schwarz zijn:
From conception to creation
For the love of threads
Tilleke Schwarz’s New Potatoes: Book review

 

Challenge 3

In deze challenge experimenteer je met de borduurtechniek draad opnaaien, in het Engels couching. Je kan je laten leiden door de draad of verschillende variaties oefenen in vlakken. De verschillende manieren waarop couching toegepast kan worden:

  • Tekenen of schilderen met draad door middel van lijnen. Je kan lijnen over elkaar verwerken voor andere effecten.
  • Vormen creëren zoals rondjes, driehoeken. Met challenge 2 heb ik een bord poffertjes geborduurd en de vork heb ik door middel van couching vormgegeven.
  • Invullen van vlakken en speel met de draad waarmee je de opliggende draad vastmaakt door het anders toe te passen. Je kan bijvoorbeeld een weefeffect creëren of patronen.
  • Rasters maken door lange lijnen te borduren en daaroverheen haaks weer lange lijnen. De punten waar de lijnen elkaar kruisen vastmaken aan de ondergrond met kleine kruissteekjes. Jacobean couching.
  • Te variëren in garens, dikke wol of katoen, dunner garen zoals DMC borduurgaren of nog dunner naaimachinegarens. Decoratieve draden, metallic/gouddraad, neonkleuren of contrasterende kleuren. Je kan de steekjes met dik of dun garen uitwerken enz.

Tal van mogelijkheden! Veel plezier met experimenteren.

TODO

Film De Parade Rode Draad Challenge 3

Download de handleiding van Challenge 3

Wordt lid en deel je creaties in de Facebook-groep

Inleveren gemaakte creaties voor het community art project kan bij DaybyDee in het winkelcentrum De Parade Nootdorp of de brievenbus D. Grootenboer Troelstralaan 16 in Pijnacker. In verband met het virus graag verpakt.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s